streda 24. augusta 2016

Dovolenka v Slovinsku, Portorož, Piran, Seča, Lucija


Nedávno som sa vrátila z dovolenky v Slovinsku, tak som sa rozhodla, že vám aspoň trochu zhrniem moje dojmy z tohto miesta.
More pri Slovinsku je od Slovenska najbližšie  a aj preto padol výber na túto destináciu. Z Bratislavy trvá cesta 5 až 6,5 hodiny autom, ide sa neustále po diaľnici a prechádzate len cez Rakúsko a Slovinsko (radím tankovať doma, alebo v nejakej Rakúskej dedinke, pretože pri diaľnici to pekne preplatíte).


Slovinsku patrí iba malá časť pobrežia a všetky slovinské prímorské mestečká sú pomerne blízko seba. Ubytovala som sa v Seči, no v budúcnosti by som si vybrala skôr Piran. 
Od Seči je totiž všetko pešo dosť ďaleko. Má svoju maličkú pláž, na ktorej sú ostré kamene a neskutočné množstvo vysokých vodných rastlín. ktoré sa nepríjemne otierajú o nohy. Voda je dosť mútna, síce teplejšia ako inde, ale jednoducho to nie je ono. Pláž je trávnatá a cítite sa tu skôr ako na Slovensku pri nejakej veľkej priehrade ako pri mori. Je tu však málo ľudí a pokoj, niekomu to môže vyhovovať.
Lepšie je na tom už Lucija a Portorož (Portorož je asi 45 minút peši od Seči), tu sa nachádza jedna piesková pláž (prístup k moru je však kamienkový) a ostatné sú buď trávnaté alebo  betónové a ....sú tu ľudia :D, dokonca aj nejaké tie reštaurácie a vodné športové atrakcie. Portorož je hlavne mestom kasín, ktorých tu nájdete neúrekom, stále to podľa mňa nenavodzuje až tak morský charakter. O inom je už Piran, nie nadarmo o ňom vravia, že sú to slovinské Benátky. Má stredovekú architektúru s úzkymi uličkami, nájdete tu množstvo reštaurácií, more je tu modrejšie, vo vode nie sú rastliny a celkovo vyzerá mesto krajšie. Prístup k moru je opäť kamenistý, avšak kamene sú oblé a nejdete si na nich rozrezať nohu. Jediný problém, ktorý turista má, je zákaz parkovania v  meste,  parkovacie miesto nájdete len na okraji a nie je to veľmi lacné. Z Luciji však chodí do Piranu každú pol hodinu autobus (1,50 eur), takže pokiaľ bývate od veci, ako som bývala ja, nie je to až taký problém. Čo sa týka cien, jedlo je troška drahšie ako u nás, známe sú tu  supermarkety Marcator, ktoré nájdete na každom kroku. V reštauráciach sú také rakúske ceny a parkovanie je tu drahé azda všade. V meste je možnosť vypožičanie bicykla (15eur na deň), čo sa celkom hodí pri spoznávaní pobrežných mestečiek.

dovolenka v Slovinsku, more

Celkový dojem z dovolenky je veľmi dobrý, síce som bola spočiatku sklamaná (hlavne zo Seči), no keď som objavila aj iné miesta, začalo sa mi tu páčiť. Nebola to pre mňa síce ideálna prímorská destinácia, ale je to tu zaujímavé a hlavne od Slovenska veľmi blízko. Určite sa  to tu oplatí navštíviť, len je dobré vedieť, čo sa kde nachádza. 
Všetky fotky sú z Piranu (ale ešte bude pokračovanie), kde som konečne vyvetrala moju zebrovú sukňu :) a novú tašku na zrkadlovku, o ktorej bude viac v Haul članku.
 Poznáte slovinské pláže? Kde ste boli toto leto vy? 






zelená zebrová sukňa


Outfit : Zebra- skirt: aliexpress, T-shirt- Teranova Bag- Aliexpress 
Share:

27 komentárov

  1. Krasne fotky, je fajn, ze sis to tam nakonec uzila, Piran vypada opravdu moc hezky :) A mas uzasnou sukni a vlasy! :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krasne fotky, je fajn, ze sis to tam nakonec uzila, Piran vypada opravdu moc hezky :) A mas uzasnou sukni a vlasy! :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné fotky :) máš moc hezkou sukni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Má vysněná dovolená, a doufám že se nám podaří a příští rok se tam podíváme :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Such a wonderful post! Great trip!
    Would you like to follow each other? Follow me on Blog and Google+ and I'll follow you back!
    Blog ♡Reckless diary by Anya Dryagina♡
    My ♡Instagram♡

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kraaaane fotky. Neusmievas sa, ale aj tak vyzeráš super ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Your skirt looks amazing! Such a lovely outfit <3
    Would you like to follow each other? Let me know and I follow you back)
    verabelblog.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásne fotky, zaujala ma sukňa so zebričkami :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Fantastic photos!!! Great look! Happy weekend! :)

    xxBasia

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Beautiful skirt!!!
    Chiara
    Www.chiaraangiolino.it

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Wow, this skirt... ;)
    xx
    Mónica Sors
    MES VOYAGES À PARIS
    NEW POST: MEET ME AT SUNSET

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Bože, ty si tak krásna! A nádherné fotky samozrejme:)

    Letná giveaway na blogu!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Krásné fotky! :) Musela sis to moc užít!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. tá sukňa je brutálna :) a Slovinsko by som tiež niekedy rada precestovala, Piran vyzerá pekne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. My sme boli teraz v Piran a je to krásne mesto ale nabudúce by sme si vybrali asi niečo iné.=D Nie kvôli miestu ako takému, to bolo prekrásne, ale kvôli parkovaniu - brutálne drahé. Vstup autom do mesta 3 eurá - povyťahovali sme si z auta kufre a odviezli ho zasa von z mesta, lebo parkovať v meste nejde, treba ísť do parkovacieho domu, ktorý je za mestom - a tam parking na 24h stojí 17 eur. Ak auto počas dňa vyvezieš a znova zaparkuješ, počíta sa ti to odznova....V Piran je našťastie všetko blízko, ale ak nechceš na parkingu minúť financie v hodnote ďalšej dovolenky, skúsila by som asi iné mesto. A že vraj Piran je jediné mesto na okolí, ktoré má spoplatnený vstup do mesta.
    Inak moje stručné dojmy (skôr rozplývanie sa nad romantickou atmosférou mesta) môžeš nájsť tu: http://bbsfashioninspiration.blogspot.sk/2016/09/piran.html

    A s tankovaním súhlasím. My sme tankovali niekde za Grazom - len sme zliezli z diaľnice ...hádam ani nie dva kilometre a natankovali sme podstatne lacnejšie...možno ešte lacnejšie ako doma na SR. A na pumpe mali skvelú kávu!!!=D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano s tym parkovanim v Piran je to dost zle, ale zas je to tam omnoho krajsie ako vo vsetkych okolitych mesteckach... Inak v niektorych hoteloch sa mi zdalo, ze ktomu mali aj parkovanie v Piran, ale neviem ci to bolo za opat za specialny priplatok 😳

      Odstrániť
    2. Hotely asi aj mali, to som popravde nejak neštudovala. My sme boli na priváte, takže veľa možností sme nemali... ale keď vravíš, že toto krajšie mesto ako tie ostatné, tak potom to parkovné stálo za to =D

      Odstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig