pondelok 6. februára 2017

Ako bojujem s cystickým dospeláckym akné (fotky pred a po)- My acne story


cysticke, hormonalne, dospelacke, akne

Tento článok som mala na pláne už dlho, nakoľko však moja pleť nebola v pohode dlhšie ako dva mesiace, stále som to odložila.
Prvotne som chcela nazvať článok "ako som sa zbavila akné", ale keďže je to jedna veľká zákerná vec, ktorá sa mi neustále na tvár vracia, rozhodla som sa pre výstižnejší názov, pretože dámy a páni, toto je naozaj boj, ktorý vediem už posledných 7 rokov.
Ak si dobre pamätám, začalo to keď som sa vrátila z Ameriky a odvtedy je to môj otravný kamárat, s ktorým sa vlastne ani nechcem kamarátiť, ale zbaviť sa ho je náročné. Našťastie to už takmer štvrtý mesiac vyzerá na to, že ma opustil, ale viete ako to je, tu si človek nemôže byť nikdy istý.....
Poďme však pekne poporiadku.

Ja a akné

Keď som mala sladkých násť a lomcovala so mnou puberta, zvykla sa mi urobiť nejaká ta vyrážtička na čele. Dokonca aj na nose som mala nejaké tie čierne bodky, ktoré pre mňa vtedy znamenali nesmierny problém (ách keby som len tušila...). Zlom nastal keď prišla dvadsiatka a začali sa mi robiť veľké podkožné vyrážky na lícach a brade, z ktorých ma bolela polka tváre. Stále som mala sklon skôr k suchšej pleti ako mastnej, ale všetky kožné a kozmetičky sa ma snažili presvedčiť, že vyrážky mám jednoducho preto, že mám mastnú pleť. A tak som si dávala na pleť rôzne "horľaviny" na predpis od pani doktorky, z ktorých sa mi začala robiť doslova hrošia koža. Samozrejme s akné to až tak veľa nenarobilo. Nemôžem povedať, že som na akné vyskúšala všetko, ale odskúšala som si toho celkom dosť a veci ako Zineryt a antibiotiká na pleť sú pre mňa apokalypsa. Akné  síce na chvíľku zmizlo,  stále sa však vrátilo a s ním pribúdali aj rozšírené póry, krásne červené fľaky, jazvy a šupinaté miesta vyžraté danou liečbou. Okrem toho sa moja pleť stala takou citlivkou, že pálila takmer po každom kréme na tvár.
Neskôr som sa vykašľala na kožné a kozmetičky a rozhodla sa liečiť sama a myslím, že som urobila dobre. Aby som však len nenadávala na všetky veci od doktorky, dva produkty mi pomohli a v čase núdze ich používam aj dnes.
Nebudem sa však rozpisovať, čo mi nepomohlo a  prejdem  radšej rovno k tomu, čo si myslím, že mi pomáha na cystické (asi aj hormonálne) akné, respektíve ako s ním bojujem.


my acne story, photo before and after, akne v dospelosti
Fotka s akné je z augusta 2016 (celkom nedávno), fotka bez akné je z januára 2017 (bez mejkapu - mám len tiene a špirálu)


Čo mi pomáha v boji s akné

1. Pristupujem k pleti jemne

Z mojej starostivosti o pleť som vyradila produkty, ktoré vysušujú pleť, a to hlavne pri umývaní. Už žiadne mycie emulzie na mastnú problematickú pleť. Niekedy som si myslela, že mi škodí  na tvár aj čistá voda, teraz viem, že to bolo skôr v nesprávne zvolenom produkte. Aj preto používam už len také výrobky, ktoré sú určené na normálnu, suchú alebo citlivú pleť a sú hydratujúce. Takisto nepoužívam pleťové vody s alkoholom (a ak, tak veľmi výnimočne) a žiadne krémy určené na mastnú pleť, alebo aknóznu pleť, pretože mi to väčšinou nerobí dobre.

2. Čistím pleť dôkladne

Nie je čistenie ako čistenie a aj suchá pleť sa potrebuje zbaviť nečistôt, dôležité je však vedieť ako.
Skúšala som oil metode a dopadlo to strašne, okrem toho som používala ricinový olej a poviem vám, nikdy, ale nikdy si ho nedávajte na tvár. Áno, pleť je po ňom krajšia, ALE podporuje rast chĺpkov, takže vážne to neskúšajte. Späť však k oil metóde. Napriek tomu, že mám oleje strašne rada, zdá sa mi, že moja pleť po nich bola ešte viac dehydratovaná, na povrchu síce mastná, ale v skutočnosti suchá  a začali sa mi ešte viac upchávať póry.  Takže som od toho radšej upustila, a ak už oleje, treba ich vyberať veľmi starostlivo a najlepšie je po nich tvár ešte raz umyť iným gélom, potom by to celkom mohlo fungovať.
Na čistenie pleti mi dosť pomohla Foreo Luna, mám po nej vyčistenú a takú hladkú pleť, no zároveň ma vôbec nedráždi.
Tiež som prišla na to, že mi veľmi pomáhajú masky na pleť, hlavne na T-zónu. Niekedy som si nemohla dať mejkap bez toho, aby som mala všade šupiny, teda lepšie povedané extra šupiny plus vriedky od akné. Teraz je to omnoho lepšie, samozrejme nie je to dokonalé a nemôžem povedať, že mám perfektnú pleť,  veď to môžete vidieť aj na obrázku, stále mám rozšírené póry, fľaky a jazvy, avšak stále je to omnoho lepšie ako to bolo predtým. A hlavne, nemám aktívne akné (a kiež by som už ani nemala), ak sa aj nejaké hnusoby-vyrážky vyskytnú, je ich odosť menej (a nie sú cystické).

3. Snažím sa držať hormóny na uzde

Mám taký dojem, že mojim najväčším spúšťačom akné sú hormóny. Nikdy som cyklus nemala normálne ako väčšina ľudí a asi ani mať nebudem. Musím hneď povedať, že som absolútny odporca antikoncepcie, brala som to asi tri mesiace pre problémy s cyklom a nikdy viac. Okrem toho, že mi bolo zle, pribrala som, bolela ma hlava (ešte viac ako normálne ) mi to jednoducho vôbec nesadlo. Okrem toho, že má milión vedľajších účinkov si všeobecne myslím, že niečo, čo si robí s vašim telom čo chce, nemôže byť dobré. Chápem, že niektoré baby to musia brať z vážnych zdravotných dôvodov, ale určite to neberte len pre akné. Aj tak sa vám po tom vráti, jednoducho to nie je možné brať donekonečna. Otázka však znie, ako si dať dokopy hormóny bez hormónov?? A odpoveď? Prírodne. Nemá to síce taký veľký účinok, ale myslím, že niekedy stačí aj málo. Je na to dobrý Primrose oil-pupalkový olej (dá sa kúpiť aj v tabletovej forme), alebo tablety Agnucaston (mne to predpísal gynekológ, ale ide to vraj aj bez predpisu). Ja som vybrala len jeden balíček a aj to nie pravidelne,  brala som to vtedy, keď som cítila, že sa mi idú robiť vyrážky. Samozrejme, bolo by to predsa len lepšie brať pravidelne, ale aj tak sa mi zdalo, že to malo účinok.

ako znicit akne akne v dospelosti
Fotka s akné je z roku 2011, takto nejak to začínalo (a to tam mám aj mejkap). 


Veci, ktoré mi ASI pomohli

4. Veľa pijem a snažím sa jesť menej sladkého

Snažím sa dodržiavať pitný režim (aj preto, že mám často migrény) a musím povedať, že som v tom celkom poslušná, so sladkým je to už horšie, ale snaha tam je. Pri problémoch s akné netreba jesť jednoduché cukry, pretože tie môžu opäť rozhádzať hormóny. Ale ako vravím, s tým sladkým je to náročné, pre umlčanie svedomia si raz za čas niečo upečiem a mám dobrý pocit, že keď nič iné, aspoň viem, čo jem :D.

5. Nepijem krabičkové (kúpené) kravské mlieko

Toto bolo azda najťažšie, neviem či to naozaj pomáha, ale jedno viem isto, keď som v lete doma na východe a pijem len naše čerstvé domáce mlieko, pleť je na tom lepšie. Keď som v Bratislave, kde pijem kúpené krabičkové mlieko, som na tom horšie. Tak som teda vymenila mlieko v káve za sójové (občasne to porušujem, ale naozaj málo) a zatiaľ je to celkom v pohode, ale nie som si istá či je to naozaj tým. Mlieko som vysadila nie preto, že by mi vadila laktóza, ale opäť pre hormóny, ktoré tam môžu byť, pokiaľ ide o veľkovýrobu.

6. Pchám sa vitamínami

A to nie len tými klasickými z ovocia, ale aj v tabletách. Začala som ich brať najmä kvôli mizernej imunite a tomu, že som bola neustále chorá, neskôr som si povedala, že skúsim aj niečo na akné. Beriem teda céčko, zinok, vitamín A a E, niekedy aj B a Magnézium. Neberiem to však každý deň, zo začiatku som skúšala brať A a E každý deň, ale nejaký výrazný efekt to nemalo. Takže to beriem len sporadicky a doplňujem to, čo si možno organizmus nedokáže sám zo stravy zobrať.


Tak, toto je také malé zhrnutie, ešte vám o tom chcem veľa povedať, ale bude to na pokračovanie, pretože tieto veci sú predsa len na dlho. V ďalšom pokračovaní by som vám neskôr povedala, čo presne používam, aj keď na fotke máte už takú malú pomôcku... Privítate takéto články?? Bojujete aj vy s akné?? Budem rada za každý váš komentár a nejaké tipy na vaše zbrane, ktoré používate  :).

Vaša Lulu :)


Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ma sledovať buď na facebooku, instagrame, alebo cez GFC (gmail), pretože aj tým ma poháňate vpred :)







Share:

48 komentárov

  1. Very helpful post! thanks for sharing these products :)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  2. je skvelé že si si našla cestu aj prírodne...ja som nejak nemala problémy s pleťou, ani akné, ale odkedy som začala brať antikoncepciu, tak sa mi len veľmi zriedka vyhodí nejaká vyrážka..asi si mala nejakú zlú, a bolo ju treba vymeniť :( mne chválabohu sadla hneď prvá a nemôžem si to vynachváliť..ako samozrejme,je to niečo umelé, ale mne prešli hrozné bolesti, ktoré som mala, a našťastie som z nej ani nepribrala...ale samozrejme, keď niečo nevyhovuje, treba to vyradiť :) teraz máš pleť naozaj krásnu :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ty si ten štistlivec, ktorý sa s týmto mordovať nemusí :), je možné, že mi hak nesadla, ale asi aj keby sadla, tak by som to nechcela brať :/. A pleť aj tak úplne super nie je, ale stále lepšie ako keď mám aktívne akné :)

      Odstrániť
  3. Mně čas od času přijde, že ať dělám co dělám nic nepomáhá, ale to co píšeš se snažím dodržovat také ! :)

    Moc hezký článek !
    LenaČerge

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No áno, niekedy je to tak, že čokoľvek človek urobí nemá to účinok, ja som len zvedavá, ako dlho to takto vydrží, pretože zákon schválnosti väčšinou je, že poviem, že mám konečne dobrú pleť a na druhý deň sa totálne vyhádžem......

      Odstrániť
  4. They all look so good!
    Have a nice day dear,
    Emma
    www.emmalovesfashion.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. já používám bambucké máslo a nemůžu být spokojenější :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som skúšala, ale nejak mi aj tak nevyhovovalo a štípala ma z neho celkom pleť :O

      Odstrániť
  6. this post is very helphul, thanks!
    I follow you :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Great post!
    You asked me to follow each other,I did,hope you'll follow me back,and if you do,let me know by leaving a comment here--->
    http://beautyshapes3.blogspot.hr/2017/01/night-out-outfit-nastydresstwinkledeals.html#comment-form

    OdpovedaťOdstrániť
  8. S pripravkov na liecbu akne sa mi osvedcili kremy s obsahom zinku a bieleho ichtamolu. Pises o sojovom mlieku, no o soji citam tiez dost protichodne nazory. Ja som mlieko nahradila ovsenymi napojmi a chutia fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A este k ricinovemu oleju. To by mozno stalo aj za samostatny clanok. Vedela som, ze si ho ludia kupuju na rast obocia, no nejako som si nespojila s tym, ze tym padom podpori aj rast chlpkov.

      Odstrániť
    2. Viem, ze niekto soju dost zatracuje, ale tak mne zatial nerobi zle. Zinok som skušala davat na plet a tiez mi nedokazal pomoct, ale ten ichtamol som neskusala. A ani ja som si ricinovy olej nespojila s rastom chlpkov :(, len s peknou pokozkou, pretoze vela ludi ho vyuziva prave pri oil metode, kedze neupchava pory.

      Odstrániť
  9. pěkný článek. já problémy s pletí měla v pubertě a pomohl mi laser u kosmetičky. těžko říct, z produkty co zde máš nemám zkušenost nicméně vypadají kvalitně a pomohly ti. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nad laserom som rozmyslala a aj rozmyslam, hlavne kvoli jazvam, lenze ked som bola v jednom kozmetickom salone, tak mi povedali, ze ja to az tak strasne nemam, ze mam skusit len mikrodermabraziu (ibaze to mi nejak nepomohlo a este mi aj v salone uplne donicili pri tom plet....no, ale to je na buduci clanok :D)

      Odstrániť
  10. fúúha, riadny rozdiel. Pleť sa ti krásne zlepšila. Akné je fakt zlé a hlavne pre baby.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Fuu držím palce v tvojom boji s akné. Ja som si s nimi v puberte užila svoje, ti poviem. Vyrážky cez pol tváre, bolestivé ako fras, a jediné čo ma najmenej trápilo boli čierne bodky na nose. Tie aspoň neboleli. Prvá pomoc v boji proti zápalovým vyrážkam bola maska z čerstvých zemiakov. Rok v kuse, dennodenne, každý večer som si aplikovala postrúhaný zemiak na tvár a počúvala pesničky na želanie pol hodinu. Pomaly, pomaličky sa to začalo zlepšovať a do roka som nemala jediný zápal. Sem tam sa mi pred menštruáciou objavilo pár fliačikov, ktoré ako prišli tak odišli. A potom som mala roky, rokúce pokoj. Krásna pleť až na pár čiernych bobuliek a sem tam nejakej vyrážky, ale nič hrozné. Make-up žiadny. No prišlo dieťa, hormóny sú všade, a pred pár mesiacmi sa mi začali tvoriť na tvári mokvajúce kraviny, lekárka to nazvala molusky vraj, akurát o tom spracovávam článok, a to katastrofa. Z tváre to neschádza ani do troch mesiacoch, ale asi tomu nepomáha, že do toho neustále džubem nechtami. Ale už sa to začína zlepšovať, tak verím, že opäť budem mať svoju krásnu pleť, i keď takú ako pred dvadsiatimi rokmi už určite nie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zemiak som na tvár nikdy neskúšala, mala by som to zmeniť :). A s hormóny vedia narobiť svoje teda, neskúšala si nejaké prírodné vitamíny na to?? Možno by to pomohlo keď to ide z vnútra.

      Odstrániť
  12. Great post! I think this topic is of interest to many girls and your advice will be very useful for them!
    www.recklessdiary.ru

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Super článok, ktorý vie pomôcť veľa ľuďom. Našťastie ja som nikdy nemala vážnejší problém s akné, začo som veľmi rada.

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Lucka, som rada že sa ti s akné darí a aj mne :) musím povedať že dospelácke akné je asi najhoršie čo môže byť. V puberte som mala peknú pleť a takto "na staré kolená" som začala bojovať s podobným problémom ako ty. Musím povedať že tvoje rady sú skvelé a s každou jednou sa stotožňujem :) držím ti palce aby tvoje akné ostalo na uzde čo najdlhšie ako to pôjde.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Určite v týchto článkoch pokračuj,ja bojujem s akné od 16tich a stáleich mám a to budem mať už 24. Neviem či si mám na to zvyknúť,že to už bude takto stále..😑 vyskúšala som xy kozmetických produktov,vytláčanie u kozmetičiek a aj kožnú..najviac čo mi pomohlo je kozmetika od značku artistry,ktorú používam cca rok,ale pleť čistú nemám..obávam sa že to bude ešte horšie keď vysadím antiku..

    accessoriesforbeauty.com

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Klobúk dolu za to, že ukážeš foto aj z minulosti, super :)
    Ja som riešila také jemné vyrážky počas puberty, pred cyklom a podobne. V horších časoch som dostala na predpis retinoidy, ktoré mi naozaj pomohli. Brala som to asi 4 mesiace? Nie som si istá. Ale tak ako aj Ty píšeš, veľa urobí aj strava :) Menej sladkého a hneď bolo lepšie :)
    BeautyByLenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tak ono je to dosť blízka minulosť, dúfam len, že sa to opäť nevráti, pretože tu človek nikdy nevie. A foto ukazujem aj preto, že viem aké je nepríjemne niečo také na tvári mať, no aj napriek tomu si myslím, že sa za to netreba hanbiť (hoci je to strašné).

      Odstrániť
  17. wow nice post
    http://thestyleride.com/valentine-fever-begins/

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Super článok, tiež mám veľké problémy s akné. 3 roky som chodila ku kožnej, tá však moje problémy nevyriešila. Teraz sa snažím vyriešiť to sama podobne ako ty a mám v pláne chodiť ku kozmetičke na čistenie pleti :) snáď to pomôže :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Super článek. je vidět, že se ti pleť hodně zlepšila a svůj boj vyhráváš. Já jsem nikdy na akné moc netrpěla, ale když jsem ve stresu, nějaký ten pupínek mne vyraší. Nedokážu ho ale nechat bez povšimnutí a rozdrápu ho tak, že se ho pak zbavuji i 14 dní, je to můj hrozný zlozvyk :-) hodně se mi osvědčil Perioderm krém od Syn Care, je sice dražší, ale pomáhá na ekzémy, vyrážky i pupínky...
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  20. You are so beautiful Dear:) The effect is really great now:)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ja tiež mám podbné vyrážky ale na čele , mne najvaic pomáha kozmetika Avéne ! :))

    Tammybeaty

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Very nice and interesting post, I'm glad to see your skin looks pretty now :) I have followed you via GFC, follow back?

    Walking Freckle

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Sice je mi ještě pořád náct, ale akné mám stejné jako ty. Už jsem taky vyzkoušela nespočet produktů včetně antibiotik, no nepomohlo mi vlastně vůbec nic. Pitný režim a krávské mléko na to má asi vliv, osobně ho nepiju a možná tam nějaké rozdíly jsou. Hold někdo prostě nedostane do vínku pleť bez chybičky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Myslím si , že je to veľmi nápomocný článok . Sama trpím akné a pár z vecí som ozaj netušila !
    https://sisandria.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Paní, hezké. Neberu momentálně HA, ale až doteď jsem měla pleť jak dětskou prdelku. Teď mi vyrazil jeden beďar😂 jinak si myslím, že na mě pleti je to odličovani, čištění a mazání každý večer a každé ráno před nanesením make-upu upu

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Super článek i výsledek! Já akné moc netrpím. Držím palce! Nicméně svůj boj máš téměř vyhraný :)
    Meet My Lovely World

    OdpovedaťOdstrániť
  27. super, love your blog!!!!
    www.passion4luxus.com

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Moc hezký článek:) Mně na akné kdysi hodně pomohl Skinoren, byl dříve na předpis, ale nyní je i ve volném prodeji v lékárnách. A co je podle mne nejdůležitější je vnitřní POHODA, nejhorší pleť jsem měla v dobách, kdy jsem zažívala šílený stres v práci, ale od té doby, kdy jsem se hodila do pohody, akné vymizelo. Přeji krásný den! H.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Wow! It is very interesting. I didn't know that milk isn't good for our skin.

    I follow you :)
    http://niepoprawnymakijaz.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  30. I still did not know any of these products but I liked to see them.
    I just follow the blog, follow back?
    Kisses
    http://virginiaferreira91.blogspot.pt/

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Mám velké problémy s akné. Moje kamarádky nemají žádné pupínky, a když mají jeden za rok mají z toho hned tregédii. :D "Uhm. Haló! Koukněte se na mě!" A pak jsou hned zticha. :D Moc jim to závidím!

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Já mám zase ekzém (i na obličeji) a taky mi nic kromě kortikoidů nezabírá. Ty se ale nesmí mazat, když chodí člověk na slunce, což je s přicházejícím jarem trochu problém. On člověk nemůže být celý život zavřený mimo sluneční svit :D Takže držím pěsti, nemáme to lehké.

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Toto je úžasný článok, čítala som ho už dávnejšie a od tej doby pokukujem po tom pupalkovom oleji tých tabletkách. Mne najviac na akné pomohlo vysadiť kávu a prestať používať kozmetiku na mastnú pleť určenú čiže takú, ktorá pleť zbytočne vysušuje. Vôbec nepoužívam čistiace gély, nemalo to skrátka žiaden efekt a radšej používam na čistenie pleti mydlá.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig